Het leukste werk van de wereld

Helemaal blij kom ik weer thuis: ik heb vanmiddag weer eens het leukste werk van de wereld gedaan,  het is zo fijn om voldoening te hebben van wat je doet, ook al is het een job waarvoor ik niet word betaald: ik doe het graag.

Sirene

Iedere eerste maandag van de maand (als de sirene heeft geklonken) zit ik een middagje in de bibliotheek van Hilvarenbeek om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
Dit spreekuur is een gezamenlijk initiatief van ouderenbond KBO en de Bibliotheek Hilvarenbeek.  Gewoon, omdat het hard nodig is.

Praktische kwesties

In het  ‘Digispreekuur’ geen levensvragen of andere prangende wereldse problemen, maar praktische kwesties over het gebruik van tablet, mobiel of laptop.
Onderwerpen als  ‘Hoe kan ik die foto naar mijn kleinkind sturen, waarom werkt mijn wachtwoord niet (waar had ik ‘m ook alweer opgeschreven) en wat moet ik met mijn tablet doen en hoe doe ik dat ook alweer en hoe leen ik een e-book in de bibliotheek’  zijn de veel voorkomende kwesties die voorbijkomen op zo’n middag.  Meestal lukt het ons ook om een oplossing te vinden of de klanten op zijn minst op weg te helpen in de richting van een oplossing voor hun probleem.

Complete helpdesk

Het leuke is: ik hoef er niet eens heel veel vanaf te weten, bijna overal is een antwoord op of het antwoord is simpel te vinden.  Kees is de techneut en ik ben meer van de praktische toepassingen: samen zijn we een complete helpdesk: gratis en voor niets.  Op een luchtige manier slaan we ons door de vragen heen, met een spoor van tevreden klanten achter ons aan.
Ik zou het de hele dag kunnen doen, ware het niet dat er geen droog brood mee te verdienen schijnt te zijn.

Kloof

Een dienst als ons digitaal spreekuur is  hard nodig maar ook op een breder digitaal vlak  worden de problemen steeds groter.. Steeds meer mensen raken achterop in onze samenleving waarin iedereen maar voetstoots aanneemt dat iedereen het snapt en mee kan komen.  Ook de overheid schept met haar ‘Mijn overheid’ , DIGID en andere digitale ‘service’ een steeds grotere kloof tussen de mensen die het snappen en de mensen die die niet meer kunnen.  Gelukkig zijn er initiatieven zoals Digisterker die de mensen proberen te gidsen in het digitale oerwoud.

Werk genoeg

Voorlopig is er werk genoeg: ouderen, nieuwkomers,  steeds meer mensen hebben behoefte aan ondersteuning in de digitale wereld.
Nu nog een overheid dier snapt die hier echt hoognodig iets mee moet!!

 

Digitaal spreekuur Bibliotheek Hilvarenbeek: iedere eerste maandag van de maand van 13.30 tot 15.30u.

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Emi Benning zegt:

    Je kunt workshops gaan geven bij verschillende bibliotheken over hoe ze zo’n spreekuur op kunnen zetten. Ondanks dat onze ouderen steeds digivaardiger worden zullen er altijd mensen zijn die hier behoefte aan hebben. Wat goed dat Hilvarenbeek iets doet voor deze mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.