Vergeetwoordenpaleis

Ik hoorde zaterdag over het vergeetwoordengala van het NPO-programma de Taalstaat. Het lijkt me een feest van weemoed en herkenning voor iedereen die van taal genieten kan.

Toen ik de locatie van het feestje vernam maakte dat nog veel meer herinneringen in mij los dan welk vergeetwoord dan ook. Calypso-bioscoop…..

Oude bioscoop

Het gala wordt op 10 december gehouden in het Calypso-theater in Wijk bij Duurstede.  Dat ‘theater’ is toch wel een chique benaming voor wat vroeger  gewoon de calypso-bioscoop heette, in een bijzonder klein stadje. (zeg vooral geen dorp tegen Wijk bij Duurstede)
Een onooglijk zaaltje met een penetrante muffe geur, waarin iedere (klap)stoel kraakte maar waar ik nog nooit een film heb gezien. Toch ben ik er vaak genoeg geweest, tot mijn 19e jaar heb ik er doorgebracht.

De mis moet doorgaan

Alweer jaren terug werd bij ons in Wijk de katholieke kerk verbouwd, en de missen, ja, die moesten natuurlijk doorgaan. Dus al snel kwam men uit bij de bioscoop.  Hoe gaat zoiets eigenlijk?
De eigenaar van dat pand was ook de koster, een wat oudere heer,  hij is vast ook op het idee gekomen om zijn zieltogend bioscoopje voor de kerkdiensten te gebruiken.
Misschien kreeg hij een deel van de collecte of  kocht de pastoor wat extra sigaren in de winkel, want behalve koster was de eigenaar van de bioscoop ook sigarenboer.

Oorverdovend geluid

Als misdienaar heb ik heel wat keren op het podium van die bioscoop gestaan,  het doek was open, ik weet eigenlijk niet eens of het doek ook weer dichtging na afloop van de mis, maar het was een heus podium waar ik op stond.
Maar het geluid van al die  krakende stoelen  kan ik me nog goed herinneren. Een oorverdovend geluid klonk vanuit het zaaltje  iedere keer wanneer tijdens de mis nu en dan de bezoekers afwisselend moesten staan, zitten of knielen.

Ik geloof dat ik het wel spannend vond daar op dat podium. Een ideale nostalgische locatie voor een vergeetwoordengala.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.